2015. október 1., csütörtök

Rakott brokkolis - tofus rizs

Mivel a doki állandóan azt hajtja kajaügyileg, hogy fehérjét fehérjével és zsírral (ezt nagykanállal javasolja), gondoltam legyen. :) Így egy füstölt tofu is bevándorolt a kosárba vásárláskor.
Bár valószínűleg nem erre gondolt, mikor a fentieket próbálta bevésni a gondolataim közé. :)
No, nem gondolkozunk egyformán, bár megértem az álláspontját. Ilyenkor az átlag asszonynép hajlamosabb elmozdulni magasabb szénhidráttartalmú ételek irányába. Tény, hogy emeltebb a fehérjeigény, és ez segíthet a hízás megelőzésében is, de közel sem annyival, mint amit elavult dietetikai eredmények támasztanak alá.
Ráadásul megvan a hátulütője is, elég csak a szervezet elsavasodására gondolnunk.
Meg kell tartani az egyensúlyt, és persze nem félvállról venni, odafigyelve, mértéktartóan.
Persze, ez jól hangzik, de olykor van, hogy az ember vizet prédikál... és festés után takarítva késő este egy nagy karéj barna kenyér után még bevágja a gyerek fehér kiflijének maradékát, és rákíván a bagettre is, ami szintén nem látott barna lisztet. :(
Azért normál esetben reggelire zabkása van gyümölcsökkel, rakott barna rizs van salátával ebédre, vacsorára meg goffri zab és hajdinaliszt keverékéből...
No, de jöjjenek inkább a hozzávalók. Amik persze ízlés szerint variálhatóak, a paradicsom lehet répa,
a brokkoli padlizsán, vagy cukkini. De nálunk brokkoli lett, mert Ábel azt ölelte keblére a piacon...

Hozzávalók:
1 bögre barnarizs
1 csomag füstölt tofu
1/4 kg gomba
1 brokkoli
1 kápia paprika
3-4 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 rizstejszín
1 marék kesudió
1 ek sörélesztő pehely
1 ek zabliszt, vagy zabpehely
vegamix
olaj

A barna rizst 45-50 perc alatt két és félszeres mennyiségű vízzel, sóval és vegamix-szel megfőzzük.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon kissé megpirítjuk, majd felaprított petrezselyem zölddel megszórjuk, sózzuk, és felengedjük rizstejszínnel.
A brokkolit rózsáira bontjuk, a tofut felkockázzuk, a paprikát karikákra szeleteljük, a paradicsomokat négybe vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Mindezt összekeverjük a főtt rizzsel, gombaszósszal, és egyenletesen egy olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük.
A kesudiót kevés vízzel összeturmixoljuk, majd beleszórjuk a zablisztet és a sörélesztő pelyhet, az öntetet a rizs tetején egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy mindenhová jusson.
40-45 percig sütjük közepes lángon.



2 megjegyzés:

Ani írta...

Még sosem ettem tofut, de már készülök.:) Játék van nálam. Remélem, hogy a sör, amivel az ételeket kell készíteni megfelelne a dokinak. Az alkohol elpárolog a főzéssel. Gyere játszani!

Bridge írta...

Akkor ideje valami jó fajtát választani, és kipróbálni. :)
Köszönöm az invitálást, láttam a kiírást, de ezt most kihagyom. Nálunk alkohol belsőleg nem jöhet szóba, még akkor sem, ha főzésnél illa berek...