2015. szeptember 8., kedd

Fonott kalács extrákkal

Pénteken délután a kakaós csiga járt az eszemben, de azt tudtam, hogy nem lesz elég időm elkészíteni naplementéig, így neki sem fogtam. Van egy egyszerűbb változat is, de én igazán a leveles tésztájút kedveltem.
A másik, ami foglalkoztatott, hogy milyen finom kalácsot ettünk Bózsván a táborban. Akkor az is bevillant, hogy a Tündér család gyakran készített mogyorókrémeset... de se mogyoró, se mogyorókrém itthon. Diót viszont törtünk elég sokat Ábellel a hét elején, így abból és némi karob, illetve nyírfacukor keverékéből tökéletesen finom töltelék lett.

Hozzávalók:

A tésztához:
400 g teljes őrlésű búzaliszt
150 g fehér liszt
50 g zabliszt
1 db főtt burgonya
400 ml növényi tej
100 ml olivaolaj
3 ek gyümölcscukor
1 csapott tk só
2 dkg élesztő

A töltetékhez:
10 dkg dió megdarálva
1 ek karobpor
2 ek gyümölcscukor

3 ek olivaolaj
3 ek növényi tej

A burgonyát villával összenyomjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a növényi tejet, az olajat és a burgonyát. Rugalmas tésztát gyúrunk, amit 3 részre vágunk.
A karobport egy tálban a cukorral és a dióval összekeverjük.
A 3 tészta darabot 3 db hosszú téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk 1-1 kanál olivaolajjal. Megszórjuk a töltelékkel a téglalapok hosszú oldalának kétharmadát, meglocsoljuk egy kanál tejjel, majd feltekerjük csiga vonalban. Azután a 3 tekercset összefonjuk, a végeit aláhajtjuk, és egy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük némi tejjel.
Bő fél órát kelesztjük, majd közepes lángon egy órát sütjük.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és igen finom lehetett! Mert gondolom már elfogyott?:-))

Bridge írta...

Elfogyott. Az ilyesmire mindig van jelentkező. :)