2015. szeptember 16., szerda

Céklás kölesfasírt

Olyan faék recept. :) Mert mi van itthon, mit ettünk legutóbb és hasonlók határozták meg az összetételt, illetve az őszies hangulat, meg hogy megnőttek a céklák.
Gyönyörű rózsaszín fasírtokat forgattam meg a morzsában. Ábelnek különösen tetszett a színe, de a kisült fasírt is ízlett neki.

Hozzávalók:
1/2 bögre köles
1 céklagumó
1 közepes nagyságú burgonya
1 kis fej vöröshagyma
3 ek tökmag
3 ek szezámmag
1 ek lenmag
1 tk vegamix
1 tk só
1 csipet borsikafű
1 csipet fokhagymapor

olivaolaj
tk. zsemlemorzsa

A kölest a vegamix-szel, sóval, háromszoros mennyiségű vízzel és az apró kockákra vágott burgonyával 15-20 perc alatt megfőzzük. Langyosra hűtjük.
A tökmagot, szezámmagot és lenmagot ledaráljuk és a köleshez adjuk. Beleszórjuk a fűszereket is. A céklát megpucoljuk, lereszeljük, és a keverékbe gyúrjuk.
Egy tepsit zsírpapírral kibélelünk, megkenjük olajjal.
Vizes kézzel a masszából nagyobb diónyi darabokat gyúrunk, majd ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, és szorosan a tepsibe helyezzük őket.
Bő fél órát közepes lángon sütjük, félidőben a fasírtokat megforgatjuk.

Nincsenek megjegyzések: