2015. április 21., kedd

"Csokis-kókuszos" briós

Mónika sok évvel ezelőtti bejegyzése alapján készültek a briósok. Ahogy olvasgattam a megjegyzéseket is, kicsit időutazás volt. :) 
Az általa leírt recept tökéletesen beleillett a képbe, minden összetevőből volt itthon, csak kicsit több lett benne a barna liszt, csoki helyett karobot tettem a tésztába, amivel nagyon finom lett, és kicsit több töltelékkel készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt (50 dkg tk tönköly, 30 dkg fehér)
5 dl növényi tej
15 dkg gyümölcscukor/eritrit
10 dkg kókuszzsír
2 dkg élesztő
1 tk só

2 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd átdolgozzuk a kókuszzsírral. A végén beleöntjük a felfutott élesztőt is a maradék tejjel, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Vékonyra nyújtjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:
1,5 dl növényi tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg kókuszzsír
2 ek karobpor
2 ek gyümölcscukor/eritrit
vanília


A növényi tejet felforraljuk, beleöntjük a cukrot, a karobport és a kókuszreszeléket némi vanília porral. 
A kinyújtott tésztán elkenjük a kókuszzsírt. A tésztát kb. 15x25-ös téglalapokra vágjuk, amiken egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, csak az alsó hosszabb oldalon hagyunk ki egy ujjnyi részt.
A töltelékes oldala felől tekerjük a fedetlen rész felé csiga formába, majd újra csiga formába hajtjuk.
Bő fél órát kelesztjük, majd újabb fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük.

Jó fotó nincs, az alany mind elfogyott. :)

Nincsenek megjegyzések: