2014. augusztus 28., csütörtök

Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet...

A mondóka igaz, minél sósabb, minél ropogósabb, meg a nem ropogósat is, csak perec legyen. Az csak Anyának nem mindegy, hogy Aln*turás szezámmagos, vagy Tesc*s kisperec.
Így aztán egy nap Anya gondolt egyet, feltúrat a netet, és kiválasztotta a Mindmegettés receptet. Ami elkészülve nem hajazott tökéletesen a készen kapható óriás perecre, vagy nagy sós perecre, mivel kissé reformosodott, de legalább finom volt.
Amikor megformáztam, és a kis lurkó rájött, hogy mi ez, szinte azonnal meg akarta enni. Teljesen felpörgött, a tepsi testi épségét épp hogy nem veszélyeztette, míg kelt a tészta. Hát még amikor kisült... A kisebb darabok után csak elcsórt egy nagyot, amit a végén aztán megkóstolt a hangyasereg az udvaron, meg Apa papucsa is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (40 dk tk, 20 dk fehér)
3 dl növényi tej (nálam szója)
0,9 dl olaj
1,5 ek gyümölcscukor
1 csapott ek só
2 dkg élesztő

1,5 ek só
2,5 ek liszt
víz


A tészta hozzávalóit gépben dagasztatjuk. Ha nincs, kicsit munkásabb, de annyival jobban a miénknek érezzük a végén. :) 
1 dl tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és ezalatt a száraz hozzávalókat elmorzsoljuk az olajjal,  majd hozzáadjuk az élesztőt, és a maradék tejet. A tésztát laza mozdulatokkal gyúrjuk, míg el nem kezd leválni az ujjunkról a ráragadt anyag, és finoman ruganyos, jól dolgozható nem lesz. (Nagyanyám mindig azt mondta félmosollyal: Addig csináld, míg nem csöpög a plafon... vagyis izzad a homlokod.)
Ezután a tésztát 8 részre vesszük, ha két tenyérnyi nagyságú pereceket szeretnénk kapni. Nekem két tepsibe fértek. Hosszú kígyókat nyújtunk, majd perec formájúra hajtjuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és bő fél órát kelesztjük, majd sütjük.
Ha a tetejére magokat szeretnénk tenni, kenjük meg kevés tejjel, és szórjunk rá napraforgót. Ha sósat kívánunk készíteni, a sót összekeverjük a liszttel, és egész kevés vízzel, majd folyamatosan hígítjuk. Nem kell túl hígra, csak épp hogy folyjon. A sütés kezdetétől számított 10 perc elteltével kivesszük pár percre a tepsit, és minden perecet megcsurgatunk ezzel a sós lével.
Összességében 25-30 perc alatt sütjük közepes hőfokon. 



Nincsenek megjegyzések: