2014. június 5., csütörtök

Barackos gírz 6+, 8+



Mindig agyal az ember, hogy mit kéne adni a gyereknek. A múlt héten egyik bejegyzés alatt elgondolkoztam azon, hogy  komolyan, a cici a legjobb "találmány" gyermeketetés céljából, mert ott van bármikor, nem kell melegíteni, mindig megeszi a gyerek. Tökéletes az összetétele, egészséges, tápláló, és nem utolsó sorban viszonylag tiszta. Nem keni össze vele az etetőszéket, a kanapét, nem repül a kanálból a kaja, amibe aztán a kisokos beletenyerel, és boldogan keni, ahol csak éri... :) Nem kell gondolkoznod azon, hogy ugyan megeszi-e, és hogy megfelelő-e a fehérje tartalma, vagy elegendő ásványi anyagot viszel-e be vele a szervezetébe. Persze egy idő után nem elég, mostanra inkább már csak immunanyag átadás és bújás, megnyugvás. Ellenben agyalhatok rajta nap mint nap, mit együnk.
Persze ez utóbbi is lehet cuki, ahogy tátja a kis csipogóját, vagy épp megrázza a fejét, ha jön a kanál, mert még van a szájában. Sőt olykor az is, ha szétmarcangol egy darab kiflit, vagy krumplit, és keni szét a házban, azután csodálkozva nézi, hogy az anyja mit puffog már megint. Neki meg kell tapasztalni, rá kell jönni, hogy működik, mi miért van. Ha ezt megértem, már könnyebb a vele való bánás.

A barackos gríz is egy egyszerű étel. A grízt meg kell főzni vízben (vagy babatejben), majd hozzá adni az anyatejet ha hűlt, és összekeverni kevés cukormentes baracklekvárral. Bár pár hét, és jön a sárgabarackszezon, a legjobb lesz friss barackkal.
Sárgabarackkal 8 hónapos kortól adható, az őszibarackot már 6 hónapos kortól már kínálhatjuk.

Hozzávalók:
1 ek tönkölybúzadara
1 dl víz szűken
pár kanál anyatej
1 ek baracklekvár vagy 1 érett barack
1 pici vanília

A búzadarát hozzáadjuk a forrásban lévő vízhez, és sűrű kavargatás mellett a vaníliával megfőzzük. Amikor kissé hűltebb, hozzákavarjuk az anyatejet, majd a baracklekvárt is.
Télen keverhetünk bele némi almát a vitamintartalom növelése céljából.


Nincsenek megjegyzések: