2014. február 5., szerda

Vöröslencsés rizsfasírt

Az utóbbi idők egyik legfinomabb fasírtja, amit készítettem. Persze lehet, hogy azért is, mert a hüvelyesek Ábel miatt eléggé háttérbe szorítódtak, pedig vegán-vegetáriánus táplálkozásnál heti egy-kétszeri fogyasztásuk szinte elengedhetetlen. Talán emiatt is van, hogy olyan kajákra vágyom újabban, mint egy nagy adag zöldséges babfőzelék (olyan bükkszenti Mama módra), vagy savanyú káposzta hagymás olajjal. :)

Hozzávalók:
200 g barnarizs
200 g vöröslencse
1 kisebb zeller
3 ek zabliszt
1 marék napraforgómag (opcionális, de finom benne)
1/2 diónyi vöröshagyma
1 kk borsikafű, őrölt kömény, majoránna
1 szál babérlevél
1 tk vegamix

kókuszolaj (nem hidrogénezett)
1/2 bögre tk. zsemlemorzsa

A lencsét beáztatjuk éjszakára, de legalább néhány órára, azután 1 tk sóval, babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük. (Szerencsére a vörös lencse nagyon hamar fő, nem szükséges kuktába tenni, de lehet.)
A barna rizst kevés sóval és a vegamixszel 2,5x-es mennyiségű vízben bő 40 perc alatt puhára főzzük.
A zellert lereszeljük, a hagymát felaprítjuk, és a napraforgómaggal, borsikafűvel, őrölt köménnyel, majoránnával együtt a lecsöpögtetett vörös lencséhez keverjük. Rászórjuk a zablisztet, hozzáadjuk a főtt rizst is, és egyenletesen átkavarjuk.
Vizes kézzel a masszából pingpong labdányi golyókat formázunk, amit azután ellapítunk ujjnyi vastagokra. Megforgatjuk őket a zsemlemorzsában. Kiolajozott tepsibe tesszük, kb. fél órát sütjük közepes hőfokon. Félidő táján a fasírtokat megfordítjuk, és úgy sütjük tovább.

Nincsenek megjegyzések: