2013. május 23., csütörtök

Nutellás kalács


Már ha azzal kenjük meg, és nem karobella krémmel, vagy házi mogyorókrémmel. Ez utóbbiról még nem írtam bejegyzést, de majdcsak odajutok, ha egyszer lemérem, miből mennyi kerül bele. Zizi és Dulmina is készített már, de Nóri is. Hozzám az utóbbi változat áll legközelebb, de a csoki karob porral helyettesített.

A kalács tésztája nagyon egyszerű. Minden ilyesfélénél a kenyér receptből indulok ki, de a zsömléhez, kalácshoz 10 dkg liszthez 60 ml víz helyett 10 ml-rel több kerül, és persze több élesztő, víz helyett pedig szójatej. Érdemes esetleg tönkölylisztet használni, mert lágyabb tésztát kapunk.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (2/3 teljes kiőrlésű, 1/3 fehér liszt)
420 ml szójatej
3 ek gyümölcscukor
3 ek olivaolaj
2 dkg élesztő
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kk só

Tölteléknek: mogyorókrém

A tetejét megkenni: 1 ek olivaolaj, 1 ek tej és 1 kk cukor keveréke

A tészta összes hozzávalóját kenyérsütő gépben megdagasztatjuk, vagy kézzel gyúrjuk. Azután fél órát pihentetjük.
A tésztát 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és vékonyan megkenjük mogyorókrémmel. Feltekerjük. A tekercseket összefonjuk, a végüket behajtjuk a kalács alá.
A kanál tejben elkeverjük a gyümölcscukrot, majd hozzáadjuk az olajat, és ezzel megkenjük a kalács tetejét. Zsírpapírra tesszük egy nagyobb tepsibe.
Újabb fél óra kelesztés után bő 40 perc alatt közepes lángon sütjük.

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez gyönyörű lett:) Az én egyik fiam Nutella függő, így mindig van otthon, nyilván jobb és egészségesebb a házi, de még sosem álltam neki.

Bridge írta...

Macerásabb sokkal, mint megvenni. :)
Egyébként nem annyira bonyolult, ha van aki megtörje, és van egy strapabíró turmixod, vagy botmixered. Főleg, ha előtte ledarálod a mogyorót.