2013. május 22., szerda

Mama tortája, avagy a Csepeli borzaska

Nem egy egészséges recept lesz, de a Mama féle sütik sosem azok. Viszont eszméletlen finom tud lenni ez a pofonegyszerű krém. Ráadásul nem akarom, hogy elvesszen a recept.
Úgy alakult, hogy május első hétvégéjén mikor hazamentünk, Anya azt mondta, hogyha nagyon akarok segíteni, valami sütifélét készítsek. Anyák napja apropóján a Mama által készített diós torta jutott eszembe. Ha ő valamikor is tortát készített, az diós krémmel megkent piskóta volt.
Ahogy visszagondolok, teljesen más piskótát sütött, mint Anya, vagy én. Pedig mindketten egészen jókat készítünk, hiszen nem egy bonyolult dolog, ennek ellenére az övé valahogy puhább, ruganyosabb volt. Valószínűleg a hozzáadott olaj volt az oka.
Valahogy adott volt, hogy egy ilyen sütemény készüljön, még ha nem is téglalap alakú, mint az eredeti. Főleg, hogy ehhez vettem a piskótát - fujj, regélek fentebb... de aznap erre futotta, és a Spárban lehet kapni olyan előre sütöttet, amiben csak az van, amit én is beletennék egyébként.

Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 ek porcukor
6 ek liszt
1/2 cs foszfátmentes sütőpor

Krémhez:
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
20 dkg vaj
2 db citrom leve

Díszítéshez mandulaforgács, esetleg diódarabok, színes cukorka...

A vajat kivesszük a hűtőből. 
Zsírpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát. A sütőt begyújtjuk, vagy bekapcsoljuk, hogy forró legyen, mire a tészta belekerül.
A tojásokat feltörjük, két nagyobb tálba választjuk szét a sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, és addig keverjük, amíg a krém ki nem világosodik. Azután beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet. Finomra keverjük. Sietősen felverjük a habot, és részletekben rögtön beledolgozzuk a sárgás krémbe finoman, hogy laza maradjon az egész.
A masszát a formába öntjük. Eleinte nagyobb lángon, majd 10 perc múlva közepes hőmérsékleten sütjük összesen 30 percet.

Amíg a piskóta megsül, a diót ledaráljuk, a citrom levét kicsavarjuk. A porcukrot elkeverjük a dióval, majd hozzáöntjük a citromot, és eldolgozzuk az egészet a megpuhult vajjal.

A piskótát középen kettévágjuk, megkenjük a krém harmadrészével, majd a többivel bevonjuk a tortát. Megszórhatjuk apróra vágott dióval, vagy mandulaszeletekkel, színes cukorkával.



2 megjegyzés:

Mutocska írta...

mm. ez kínzás!! :)

Bridge írta...

Anna! Nem bonyolult... :)