2013. február 15., péntek

Erdélyi vegetáriánus töltött káposzta

Nyugi, nem megint palacsinta recept. :)
Erdélyből származó ismerőseimtől tanultam vagy 15 éve a receptet, mert ez a változat az első kóstolástól kezdve nagy kedvenc. A családi töltött káposztánk sohasem ízlett igazán, pedig a többiek nagyon szeretik. Mama profi volt a készítésében, bár egy töltelék majd letörte a kezed, akkora volt... Mondjuk Ő marhahúsból csinálta főtlen rizzsel, és savanyú káposztával, liszttel sűrítve. Órákig főtt a nagy tizenixliteres fazékban nagy családi összejövetelek előtt. Ketten emeltük sokszor a tűzhelyre, ha jól megrakta. :) 
(Jók ezek az emlékek, de hiányzik, és most február van. Hiába mondtam neki, hogy várja ki, Ő már nem akarta...)

Hozzávalók:
1 bögre barna rizs
100 g szójagranulátum
1 tojás (elhagyható)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek vegamix
borsikafű, majoránna, bazsalikom, őrölt kömény
1,5 tk só

1 l paradicsomlé

1 fej édes káposzta

A barna rizst kb. 40 perc alatt megfőzzük 2,5x-es mennyiségű sós vízben.

A káposzta torzsát jól kivágjuk. Nagy fazékban felrakunk vizet melegedni. Amikor már forr, belerakjuk a káposztát. A víz épp ellepje, és lassan főzni kezdjük. 5-10 perc múlva levehetők az első levelek. Villával ügyesen a vastag torzsájánál megszúrva kihalászható. Azután tovább főzzük, és folyamatosan szedegetjük le a nagyobb leveleket, amikbe tölteni tudunk. A maradék káposztát apróra vágjuk, és a jénai aljába szórjuk.

A szójagranulátumot jó sós vízben főzzük, majd leöntjük róla a levét.
A hagymákat megpucoljuk, a vöröset apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk.
A megfőtt rizst egy tálba borítjuk, hozzákeverjük a szójagranulátumot, a vöröshagymát, a fokhagymát, a vegamixet és a fűszereket. (Ha teszünk bele tojást, azt szintén hozzákeverjük nyersen, de elhagyható, és akkor vegán ételt kapunk, a tojás viszont összetartja a tölteléket.)

A káposztalavelek vastag részét kivágjuk. Az is mehet az aprólékba. A leveleket ügyesen megtöltjük, és egymás mellé helyezzük. Amikor készen van, ráöntjük a paradicsomlét és kb. 1,5 - 2 órát sütjük közepes lángon. Tejföllel (furcsa, de igen) és egy darab barna kenyérrel a legfinomabb.





Nincsenek megjegyzések: