2012. március 19., hétfő

Trombitavirág és rakott tört krumpli

No, majd lesz olyan is, mint a képen, addig azonban még sok ágat kell elválasztani a gyökerétől, hogy később is bejussunk a kertbe. Tudom, vadul hangzik, mikor először hallottam, hogy ezt a szép növénykét fűnyíróval vágják bizonyos egyének, belesajdult a szívem, aztán rájöttem, hogy bizony tűzzel-vassal kell irtani, mert mindenütt kibújik, mindent megfojt. Ma már tudom, hogy Csipkerózsika kastélyát nem a rózsa futotta be annyira, hanem ez. De legalább tüskéje nincs.
Kár, hogy nem lehet megenni, nagy beszállítók lehetnénk. :)
Miután ilyen szépen visszatértünk a fakanálhoz, mesélek arról is, mi volt a kerten kívül a hosszú hétvégén. Persze nincs magas labda, egyszerű kaják voltak, semmi luxus, nem is arra vágytunk, illetve kellettek másra az energiák.
Csütörtökön a zenekar borsólevest kapott és gombás tésztát. Vegetáriánust és vegánt. Mellé káposztasalátát, és Mama sütött hókiflit.
Pénteken a vegán gombapörkölt maradékából krumplipürével összesütöttem egy jó kis egytálételt. Persze sülcsirkecombbal megfejelve kelendőbb volt a többieknél. Legfőképpen a szomszéd kutya örvendezett ez utóbbin. A bőrét elfogyasztva elhatározta, hogy ennek örömére legalább 2 napig nem ugat meg bennünket...
Szombaton maradék volt és zöldségleves, este a sétához szendvics, tegnap pedig falafel gombóc és barnarizs.
A legtöbbről már írtam, még a krumpliköretről nem. Igazából a gombapörkölt továbbhasznosítása miatt született.

Hozzávalók:
1/2 kg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 marék kesudióból készült tejföl
1 ek olaj
1 ek pirospaprika
1 szál babérlevél
1 csipet  őrölt köménymag
1 tk só
1 kg burgonya
1 ek olaj
1 tk só 

A burgonyát megtisztítjuk, mossuk, apróra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Azután összetörjük.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olaj és víz keverékében megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, köménnyel.
A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk, összekeverjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megfőzzük.
Ezalatt a kesudiót turmixban kevés vízzel összedolgoztatjuk, majd hozzáadva annyi vizet, hogy tejföl sűrűséget kapjunk, finomra turmixoljuk. Hozzáadjuk a megfőtt gombához, és együtt még 10 percig főzzük.
Egy vastag aljú tálat kikenünk olajjal, ráhalmozzuk az összetört burgonyát, majd ráöntjük a gombapörköltet, kicsit eligazgatjuk, ha ízlésünk úgy tartja, összekeverjük.
A tetejét megszórhatjuk sajttal, de anélkül is finom, és 20 perc alatt közepes hőfokon összesütjük.

Nincsenek megjegyzések: