2011. szeptember 30., péntek

Puding



Puding, puding. Az addig oké, de hogyan kellene ehetővé tenni cukor és tej nélkül? Hehe, elgondolom, candidás tejcukor érzékeny ember... vagy csak vegán. Nem bonyolult dolog. Az ilyen főzött, sütött dolgokban a tej pótlása nagyon egyszerű. rengeteg változattal pótolható. Szójával, szója nélkül. Gabona alapúval, vagy olajos magvakból készítettel...
Mandulatej készíthető 1 csésze hántolt mandulából, 3-4 csésze vízből, 1 csipet sóval kiegészítve. Ha friss fogyasztásra készül, vagy müzlihez használjuk, akkor kerülhet bele édesítésnek méz 1 kanállal.

Amikor olajos magvakkal dolgozunk, ajánlott őket egy éjszakára beáztatni. Könnyebb turmixolni, de ha nem gondolkodtunk előre, sem baj. Az a lényeg, hogy kevés vízzel kezdjük finomra turmixolni, és csak azután engedjük fel az összes folyadékkal.

Rizstej 1 csésze főtt barna rizs, 2-3 csésze víz , 1 csipet só , és ízlés szerint méz kiegészítésével állítható össze. A rizst a szokásos módon meg kell főzni, majd finomra szükséges turmixolni. Le is szűrhető. A maradék némi darált olajos maggal összekeverve és édesítve (akár datolyával is), golyókká formázva finom sütemény lehet.

Vissza térve a pudingra, többször használok szója tejet, mert szeretem. Hasonlóan viselkedik, mint a bocié, beltartalmi értékei nagyon jók. Ezt is azzal készítettem, plusz steviával. Ugyan ez utóbbi eléggé megbarnítja a végterméket, de engem nem zavar. 
Mostanában a kész pudingot aszalt áfonyával és mandulaforgáccsal egészítem ki. Nagyon finom tud lenni!

5 dl tej
4 ek keményítő (35-40g)
2 ek gyümölcscukor v. 15 csepp stevia (ízlés szerint)
1 vanília kikapart belseje v. vaníliapor
1/2 marék aszalt áfonya
1/2 marék mandula felaprítva

Az édesítésnél figyelembe kell venni, hogy az aszalvány elég édes.
4 dl tejet felteszünk főni.
Összekeverjük a cukrot, a keményítőt és a vaníliát. Hozzákeverjük a maradék 1 dl tejet, csomómentesen elkeverjük, majd ha forr a tej, hozzáöntjük folyamatos kavargatás mellett a masszát.
Pár perc alatt besűrűsödik. Azonnal kis tálkákba öntjük, mindbe szórunk a mandulából és áfonyából.

Akár vegán piskóta tetejére is el tudom képzelni, vagy valami keksz mellé. Önmagában is kellemes édesség.

Nincsenek megjegyzések: