2010. november 12., péntek

VKF! XXXVIII.-ra


Reformosítottam a reformosat :)
Avagy a hajdina piskóta utóélete

Régebben írtam arról, hogy hajdinaliszttel kiegészítve készítettem piskótát. Azóta sokszor sütöttem, és osztatlan sikert aratott a családban, a munkahelyen... Abban fele-fele arányban tönköly és hajdina liszt az alap. Végre megembereltem magam, és elkészítettem teljesen hajdina lisztből is, és működik! Finom ízének köze nincs a hajdinához, lúgosító hatású gabona, és most épp kapóra jön a reformételes VKF-re. :)

Hozzávalók: 
60 dkg hajdinaliszt 
1 l növényi tej
1 tányér aszalt gyümölcs felaprítva (datolya, vörös áfonya, füge, szilva)
10 dkg olajos mag felaprítva (dió, mandula)
3-4 ek olivaolaj
stevia cseppek, vagy xilit
1 ek lenmag (kihagyható)
1 csipet só
1 cs foszfát mentes borkősütőpor

1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj 

Egy tepsibe zsírpapírt teszünk, eligazgatjuk. A sütőt 190 C-ra melegítjük.
Ezután a száraz összetevőket egy tálban keverjük össze, majd az olivaolajat, és a végén adagonként hozzáöntjük a tejet. Előfordul, hogy még igényel folyadékot, attól függően, mennyire sikerült finomra darálni a hajdinát. Az a lényeg, hogy galuskatészta szerűen lehessen kavargatni.
Egyébként készítettem már gyümölcslé/tej 50-50%-os arányával is. 
Gyorsan összedolgozzuk finom masszává, a legvégén beleszórjuk a gyümölcsöket, összekeverjük, és mindezt szétterítjük a tepsiben. 45-50 perc alatt 190 C-on sütjük.
Candidások aszalt gyümölcs helyett almát, ananászt tehetnek bele apróra vágva, vagy esetleg házilag aszalt epret, vagy hasonlóan alacsony glikémiás indexű gyümölcsöt, és persze nyírfacukrot, vagy szteviát használjanak.

5 megjegyzés:

Szamóca írta...

Jaj, de jó kis recept, végre egy gluténmentes piskóta! Mindenképp ki fogom próbálni. Köszi.

Bridge írta...

Ha eléggé sok aszalvány kerül bele, nagyon finom tud lenni. Legjobban szilvával és dióval szeretem, a dió néhol kicsit megpirul, hmmm... :)

Névtelen írta...

Szia!

Candidások használhatnak nyírfacukrot? Ez biztos? Nagyon örülnék neki,l mert kb. 1 hónapja tartom a diétát és már elég nehezen viselem. Ez a süti nagyon megkönnyítené a dolgom:)))

zita

Bridge írta...

http://www.nyirfacukor.hu/index.php?page=content/hu/tovabbi-jotekony-hatasok.php

A nyírfacukor glikémiás indexe 7-es, legalábbis ahogy hallottam róla, tehát nyugodtan használhatod. Hasonló a sztívia is, azt pl. édesebbnek találom.

Viszont ezzel a sütivel azért óvatosan. Az aszalványok felejtősek candidásoknál, főleg ha bolti, mivel azok jelentős része cukorszirupba mártott kezelés előtt.
De ha van szárított eper, vagy málna, esetleg mélyhűtött, azok alacsony glikémiás indexűek, tehetsz bele. De ehhez a fűszerezéshez inkább almát vágj bele, vagy szórj bele ribizlit, érett fügét, savanykás szilvát, és olajos magvakat. Esetleg a magokat megpiríthatod picit előtte, és úgy keverd bele.
A fűszerezés azért jó, mert a gomba sem a fahéjat, sem a szegfűszeget nem bírja, állítólag van némi gombaölő hatásuk is. Bár azt is el kell ismerni, hogy a fahéjat a gyomorirritáló fűszerek kategóriájába teszik.

Édességként javaslom még a "kölestúrót", ami citromhéjjal, pl. szójajoghurttal, sztíviával, vaníliával felfőzött, majd összeturmixolt köles. Később, ha a mazsola is belemegy, akkor igazán finom, de kitartás. :)

Névtelen írta...

I аm eхtrеmelу insρired together with уour writing
abilities аnd alѕo with the structure foг yοur blog.

ӏs that this a paіd topic oг did yοu customize it your self?
Eіther way keep up thе nice quаlity ωrіting,
it's rare to look a great blog like this one nowadays..
Take a look at my homepage - mouse click the next web site