2010. szeptember 19., vasárnap

Kölesfasírt

Zöldbabfőzelék mellé terveztem valami feltétet, így elővettem a Biblia a helyes táplálkozásról című receptesfüzetet, és böngésztem benne a tej és tojás nélküli fasírozottak közül. Volt egy zellerem, a köles meg pont tetszett, így változtatásokkal, de ízletes lett a végeredmény.  Holmi szimatolós egyének ugyan rögtön megjegyezték, hogy fokhagymásat ettem, meg azt is, hogy a fasírt az bizony húsból van, mivel azonban sem a kolbász, sem a fasírt kifejezések nincsenek még levédve, nyugodtan használom. Főleg azért, mert jobb ötlet nincs a nevére.
Az eredeti recept mennyiségeit nem igazán vettem figyelembe, szezámmagot sem írt, de kevesebb napraforgóm és lenmagom volt, ezért variáltam.

A szakácskönyvi változat:
7,5 dl főtt köles  2,5 dl zellergumó lereszelve 2,5 dl napraforgómag őrölve 3/4 dl lenmag őrölve  1 kis fej vöröshagyma  2-3 cikk fokhagyma 1 /4 teáskanál zsálya  1/2 teáskanál zellersó
 

Általam készített változat összetevői:
1,5 csésze köles
3/4 csésze napraforgó őrölve
1/2 csésze szezámmag őrölve
1/4 csésze lenmag őrölve
1 nagy zeller lereszelve
1 fej vöröshagyma apróra vágva
3 cikk fokhagyma apróra vágva
1 ek vegamix
1 tk borsikafű
1 tk bazsalikom
1 nagyobb csipet őrölt kömény
1 tk só

Köles főzése:
Bő háromszoros mennyiségű vízzel felengedjük a kölest egy fazékban, felforrás után lassú tűzön majdnem teljesen lefedve főzzük kevergetés nélkül, összesen kb. 20 percig. Ha nem kavarjuk, nem ragad le. De vigyázni kell, hogy ne főjjön el a leve. Hagyjuk hűlni. 

Ezalatt ledaráljuk, megpucoljuk, felaprítjuk a többi összetevőt.
Egy tepsibe zsírpapírt rakunk.
Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. Vizes kézzel gombócokat formázunk, majd ellapítjuk őket félcentis vastagságúra. (Könnyebben átsül, ha nem túl nagy.) Egymás mellé helyezzük a tepsiben.
Ez utóbbit itthon már a húgom vállalta magára, és sütötte ki. Ügyes volt. KÖSZI! :)

Kb. 200 C-on hőlégkeveréses funkcióval egyik oldala kb. 20 perc alatt sül meg, majd megfordítás után hagyjuk még 15 percet a sütőben. Ha megpirult mindkét oldala kivehető.

Nincsenek megjegyzések: