2010. május 18., kedd

Töltött padlizsán

Vasárnap a nagy sürgés forgásban már nem akartam külön főzni magamnak, csak valami igen egyszerűt. Padlizsánt terveztem sütni, amit egyébként annyira nem kedvelek.
Sógornőm beszélt rá, hogy annyi recept van, nem létezik, hogy nem találunk egyet, ami szintén hamar készen van, és számomra is ehető.
Végül egy receptkártyáról a kölespite, és F. Horváth Ilona töltött padlizsánja keverékeként született meg valami teljesen más, de finom étel.
És az a jó benne, ahogy a sógornőm is mondta, hogy bárhogyan variálhatja az ember, attól függően, mit kedvel az összetevőkből, és mit nem.


Kölessel töltött padlizsán

Hozzávalók:

1 bögre köles
3 bögre víz


1 fej vöröshagyma
2 paprika
2 padlizsán
2 ek olivaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 csipet őrölt köménymag



100 ml szójajoghurt
1,5 ek sörélesztőpehely
pici só


A kölest felengedjük 3 bögre vízzel, hozzáadunk két csipet sót, és lefedve kis lángon 20 perc alatt megfőzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk, a paprikát félcenti vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, fűszerezzük, és kevés vízen 5 percig pároljuk.
Ezalatt a padlizsánokat kétfelé vágjuk, és a belsejét kivájjuk. A belső részt felaprítjuk és a hagymához keverjük, a "csónakokat" félretesszük. Pár perc párolás után hozzáadjuk az olajat, picit sütjük, majd elzárjuk a gázt.
A petrezselyem zöldjét felaprítjuk, a főtt kölessel együtt hozzákeverjük a zöldségekhez.
A padlizsánokat kiolajozott tepsibe helyezzük, és megtöltjük a köleses masszával.
Egy kis pohár szójajoghurtot összekeverünk sörélesztőpehellyel, és mindezt eloszlatjuk a négy töltött padlizsánon, hogy sütés közben ne száradjon meg a köles.


Ha nincs szójajoghurtunk, pótolható némi olajos mag és víz összeturmixolt keverékével. Vagy készíthetünk növényi tejfölt, vagy sajtot. Candidásoknak ez utóbbi ajánlott, ők hagyják ki a sörélesztőpelyhet, és pl. napraforgó, vagy mandula és víz keverékét használják, mert a kesudiónak is elég magas a glikémiás indexe.
Mindez 30 perc alatt hőlégkeverésen 180 C-on készre süthető. 

Nincsenek megjegyzések: