2010. március 2., kedd

Hajdina piskóta

Reggelire igen jó alternatívának találom, mivel nem esik szét útközben, nem kenődik, buszon is eleszegethető, nagyrészt lúgosító gabonából készül, ráadásul a hajdina hasznosításának ízletes formája.
Egyszer már lejegyeztem, de ez más ízzel, de jóra sikerült, és nem szeretném elfelejteni az arányokat.
Azóta egyszer készítettem csak hajdinából is. Az a tészta veszített a könnyű piskóta jellegéből, kicsit keményebb lett, tehát ha valaki glutén menteset szeretne, az is megoldható, csak bátran.

30 dkg hajdinaliszt (kávédarálóval őrölve)
23 dkg tk tönkölyliszt
1 l növényi tej (szója)
1 tányér aszalt gyümölcs felaprítva (datolya, vörös áfonya, füge, szilva)
2 ek olivaolaj
2 ek nyírfacukor / 2 ek méz / 20 csepp sztívia
1 csipet só
2 ek lenmag 
5 ek szezámmag őrölve
1 cs foszfát mentes borkősütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj 

Egy tepsibe zsírpapírt teszünk, eligazgatjuk. A sütőt 190 C-ra melegítjük. 
Ezután a száraz összetevőket egy tálban keverjük össze, majd az olivaolajat, és a végén adagonként hozzáöntjük a tejet. Gyorsan összedolgozzuk finom masszává, a legvégén beleszórjuk a gyümölcsöket, összekeverjük, és mindezt szétterítjük a tepsiben. 45-50 perc alatt 190 C-on sütjük.
Candidások aszalt gyümölcs helyett almát, ananászt tehetnek bele apróra vágva, vagy esetleg házilag aszalt epret, vagy hasonlóan alacsony glikémiás indexű gyümölcsöt, és persze nyírfacukrot, vagy szteviát használjanak.

Nincsenek megjegyzések: