2010. március 8., hétfő

Falafel

A múltkori kicsit szétesős, de ízletes falafel gombócom után megpróbáltam változtatni az eredeti koncepción. Most főtt köles került bele, mert ez volt épp készen a hűtőben, de pont meg is felelt ahhoz, hogy viszonylag jól összetartsa a masszát. Ráadásul a lúgosító gabonák közé tartozik, plusz hétféle aminosavat tartalmaz.

Hozzávalók:
1/2 kg csicseriborsó
20 dkg szezámmag
20 dkg köles
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
babérlevél
őrölt kömény
őrölt koriander és szerecsendió
1 csokor petrezselyem zöldje 
só 

15 dkg tk zsemlemorzsa 

A csicseriborsót egy éjszakás áztatás után (minimum 8, de inkább 12 óra)  2,5-3 óra hosszáig sós vízben babérlevéllel és köménnyel főzzük, míg meg nem puhul. Ezalatt 3xos sós vízben megfőzzük a kölest. 15-20 perc alatt készen van.
Ha mindez megfőtt, a lecsöpögtetett csicseriborsót, kölest összeöntjük, hozzáadjuk a szezámmagot, vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. 
Botmixerrel összeaprítjuk az egészet krémesre. Kevés víz esetleg adható hozzá, de a köles eléggé megkönnyíti a dolgunkat.
Azután kisebb darabokat veszünk ki belőle, tenyerünkben formázzuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, kiolajozott tepsibe fektetjük, és 40 perc alatt kisütjük úgy, hogy közben megfordítjuk a fasírtokat.

Nincsenek megjegyzések: