2009. december 30., szerda

Tejföl helyett - rakott tésztára, krumplira, káposztára, lencsére...

Többször kérdeztek már arról, hogyan lehet a tejtermékeket kiváltani. Legutóbb egy Brigitta nevű tejallergiás névrokon tette föl a kérdést, hogyan helyettesítem a tejfölt a lencsehurka tetején, ezért a bejegyzés.

Valóban próbáltam már szójajoghurttal is, de nekem az annyira nem ízlik, csak különböző fűszerekkel kiegészítve, mint ITT, vagy a köles túrós rétesnél, ahol szójatej helyett olykor joghurtot használok, csak akkor vízben főzöm meg a kölest.
Inkább használok magtejfölt, ami bármilyen olajos magból készülhet. Kesudióból a legfinomabb, de jó mandulából, napraforgóból, paradióból. A napraforgót inkább rakott káposztához, lencséhez, pizza félék tetejére ajánlanám, de sokszor ezek keverékét alkalmazom.
Ha főzéshez, sütéshez használom a növényi tejfölt, akkor nem szoktam ízesítgetni, mag + víz + citrom összeturmixolva, vagy ha nincs turmixgép, akkor egy nagyobb befőttesüveg és botmixer segítségével ugyanazt az eredményt érem el. A lényeg, hogy igen finomra legyen turmixolva.
Sokszor kapom meg, hogy ez így elég drága mulatság. Kiszámoltam, ha akciósan sikerül beszereznem a magokat, márpedig legutóbb 850.- Ft-ért kaptam 1/2 kg Kalifa kesut, akkor 10-15%-kal jön ki drágábban, mint az olcsóbb tejfölök. Ha Danone-t veszel, akkor meg egában van az ára, és jobban sűrít is, mint a rendes tejföl.

Ha "nyersen" fogyasztható változatot szeretnénk, sosem kapjuk meg ugyanazt az ízt, ne várja senki, de finom alternatíva készíthető a következőképpen:

1 csésze víz
1 csésze nyers olajos mag
1 kávéskanál só
1 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
1 kk bazsalikom
Pici vöröshagyma.

Mindezt turmixgépben finomra összedolgoztatom, vagy botmixerrel befőttesüvegben ügyeskedem.
Ha ilyesmi géppel nem rendelkezünk, kávédarálón őröljük le a magot, és keverjük össze a többi hozzávalóval.

Az egy éjszakára beáztatott olajos magok könnyebben turmixolhatók, de nagyon ritkán szoktam. A levét reggel le kell önteni.
A recept a Biblia a helyes táplálkozásról című könyvből való.

Vegánoknak, allergiásoknak,  candidásaknak - tejtermék kiváltására nagyon jó alternatíva. Főzelékeknél sokszor rántás helyett egy marék magot, pár kanál lisztet és vizet turmixolok össze, azzal habarom be az ételt. Így a sült olajos rántás is kiváltásra kerül, nem kell kínlódni a csomókkal...

3 megjegyzés:

Kata írta...

Boldog új évet Nektek is!! :o)

Bridge írta...

Köszönöm Kata! :)
Nektek is igazán minden szépet...

Anna írta...

Tejföl helyett jó a szója is! :)
Apropó, tejérzékeny társaimnak üzenem, hogyha szójás termékeket szeretnének nyerni, látogassák meg a Szója-Tudod kvízjátékot a facebookon! www.facebook.com/mindentaszojarol