2009. március 18., szerda

Rakott káposzta

Vegán és lakto-ovo vegetáriánus változatban is, két "kondérral". A vegán is olyan jól sikerült, hogy a nagy többség észre sem vette, hogy nem tejföl sült a tetejére, illetve nem veszélyeztettük a pipik szaporodását :)
Persze megint az adagokon vagyok fennakadva, mert a 2. változat a 20 literes lábasban sült a sütőben. Vissza felé kellene számolnom, hogy normál konyhára való mennyiségek szerepeljenek a hozzávalóknál.

Tehát:

2 kg savanyúkáposzta (nagy mennyiség, de mi jobb szeretjük soook káposztával)
2 fej hagyma
1 ek pirospaprika
olaj
víz

50 dkg árpa (vagy barnarizs)
1 ek vegamix
15-20 dkg darált dió
10 dkg szójagranulátum


10 dkg mandula/kesudió/napraforgómag/paradió
víz
a kifőtt káposzta leve

Az árpát sós vízben 40-45 perc alatt megfőzöm.
A hagymát apróra vágom, kevés vízen és olajon megpirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, jól összekeverem, és ráteszem a savanyúkáposztát. Összekavarom és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Jó egy órát főzöm, olykor tovább is. (Ezt a típusú káposztát meg kell rendesen főzni, különben az emberek többségének emésztési problémákat okoz.)

A szójagranulátumot sós vízben 5-10 pecig főzöm, azután leöntöm róla a vizet.
(A nem vegán változatnál a szóját apróra tört tojásrántotta helyettesíti. Na arról senki nem mondja meg, mikor elkészül, hogy nem húsos. 1 kg rizsre lehet 10 tojást számolni).

Az elkészült árpáról is leöntöm a maradék folyadékot, ha van. Rizzsel felcserélhető. Azonban árpát csak ritkán hagynálok, és ebben az ételben pedig ugyanolyan finom, így a változatosság kedvéért inkább azzal készül.
Egy nagy tálban összekeverem az árpát, a szójagranulátumot, a vegamixet és a darált diót.

Amikor elkészült a káposzta is, egy nagy tepsibe - a levét nagyjából leszűrve - kanalazom a felét, rárétegezem az árpás tölteléket, befedem a káposzta másik felével.

A végén összeturmixolok valamilyen olajos magot a kifőtt káposzta levével (kicsit folyósabb tejföl állagúra) és finoman elosztom a tetején.

A sütöben 200 fokon 1 órát sütöm, míg összesül, és szépen megpirul a teteje.

4 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Érdekel a recept, mert kevés káposztásat eszünk. Ahogy olvasom, ebben nincs fokhagyma sem, szerencsére.

Bridge írta...

Nincs benne. És könnyen variálható. Van olyan ismerősöm, aki gombával keveri szója helyett, de szerintem a szója mértékkel nem rossz alternatíva.
A dió miatt igen kellemes íze lesz, csak nem kell sok, akkor nem csípi a nyelvét a "kényesebb" fogyasztóknak sem.

Renata Kalman írta...

Szóját én is használok, mértékkel, pl. töltelékekhez, néha fasírtokhoz.

Bridge írta...

Mindig is ettem szóját, de sosem volt róla elég infóm. A múltkor hallottam róla egy nagyon jó előadást, írtam is róla egy bejegyzést, ahová belinkeltem az mp3 elérhetőségét.
Így nyugodtabban eszegetek néha... főleg, hogy a szójatejporból készült tejet jobban szeretem, mint a rendeset :)