2009. március 1., vasárnap

Finomfőzelék

...vagy friss tavaszi főzelék néven fut a Horváth Ilona szakácskönyv receptjei között, amelyiket idővel refomosítottam. Ezzel együtt illik Grenadine kiírásához is, mivel magtejföllel "finomítom", és magos kenyérkével fogyasztható.

Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség (karalábé, burgonya, répa, petrezselyem, borsó)
10 dkg kesudió, vagy mandula, esetleg napraforgó mag
4 ek tk liszt
2 ek olaj
1 ek só
petrezselyem zöldje
víz

A zöldségféléket kis kockákra vágom, a borsót hozzáöntöm, mindezt sós vízben megfőzöm.
A kesudiót (ezzel a legfinomabb) turmixban vízzel tejföl sűrűségűre dolgoztatom.
A megfőtt zöldféléről leöntöm a levét egy tálba, hozzáteszek 2 kanál olajat, visszateszem a tűzre, átforgatom, majd rászórom a lisztet. Kavargatás mellett pár percig hagyom a lángon, majd felöntöm a főzőlevéből. Tovább kavarom még néhány percig, majd hozzáöntöm a magtejfölt, és összefőzöm.

Hamar készen van, és számomra ez a változat finomabb, mint a tejfölös.
Egy szelet kenyérrel, vagy a "Brigikenyérrel" szoktuk fogyasztani. Ez utóbbi szintén tökéletes erre a fordulóra, hiszen mindenféle mag megtalálható benne - vagy ha nem, beletehető ;)

Nincsenek megjegyzések: