2009. február 3., kedd

Brigikenyér

Az öcsém nevezi így az az életmentő valamit, ami candida diéta idején oly sokszor jelentett hocolható táplálékot... Nekik viszont egy igen kellemes ropogtatnivaló.

Alapanyagait tekintve "mindig más ízű" korpás-magos kekszecske, attól függően, hogy mi bújik ki épp a reformdobozomból; van-e kedvem hajdinát őrölni, találok-e elég korpát.
A prototipus úgy született, hogy agyalni kezdtem, mit lehet enni egy candidásnak.
Korpát, mert az lassítja a szénhidrát hirtelen vérbe kerülését. Az olajok és a lenmag szintúgy, tehát az is mehet bele. A magok megint csak, meg egészségesek, meg finomak. Szóval ott kínlódtam, és összeállt belőle valami ehető ;)

Alap. Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt. Jó, önsünk hozzá még egy kis korpát, az nem árthat.
Mikor Anyu nem nézett oda, kicsit még jobban megborítottam. (Az olajnál meg úgy csináltam, mintha borult volna... de ez egy másik történet :) )
Mivel az alap recept egy szezámmagos keksz volt, abból tettem először többet...
Aztán az idők során bővült a hozzátevők listája, merészebb lettem a korpa mennyiségével, bátrabban variáltam. Persze akadt olyan adag is, amit kinyújtás helyett kézzel voltam kénytelen a tepsi aljára nyomkodni, mert szanaszét szakadt a tészta. (több volt a korpa, kevesebb a liszt, több a hajdina, és a mag)

A következő felsorolás borzasztónak tűnik, de 1-2 kivétellel kihagyhatók, és szabadon variálhatók. Ráadásul semmi bonyolult nincs benne, kb. szemre öntöd a hozzávalókat, összekevered, sütöd.

A következő adag kb. 5 tepsire elég. Az egy nagy tálnyi kisült kenyérkét jelent.

20 dkg tk búzaliszt
10 dkg tk rozsliszt (kihagyható, helyette búzaliszt)
10 dkg hajdina (kihagyható, de finom benne)
30 dkg korpa
20 dkg szezámmag (őrölve, fele lehet anélkül)
1 dl olaj (ha ropogósabbra szeretnéd, lehet több)
3 ek zabliszt (lehet több is, akkor ropogósabb lesz a keksz, viszont később megpuhul, és az ennél a változatnál nem szerencsés)
3 ek rizsliszt (kihagyható, inkább "ragasztónak" használom)
1 ek szójatejpor (kihagyható)
3 ek napraforgómag (ízléstől függően lehet több, finom benne)
3 ek tökmag (ízléstől függően lehet több, finom benne)
3 ek lenmag
1 tk őrölt kömény
1 csapott ek só (ez nem jó sótlanul)
pici sütőpor, vagy szódabikarbóna, de többnyire kihagyom
1/2 l víz, vagy amennyit felvesz

Minden száraz összetevőt az olajjal átmarizsgálok (vagy belerakom a kenyérsütő gépbe, és átkavartatom), azután hozzáöntök 4 dl vizet, összegyúrom, majd öntök még hozzá, ha a tészta úgy kívánja. Kicsit keményebb állagúnak kell lennie, mint a kenyértésztának.
Ezután állni hagyod (van amikor 1-2 napig is elvan a hűtőben), de az sem lényeges, tegnapelőtt azonnal sütöttem a tészta felét, tegnap délután pedig a maradék 2 tepsire valót.

Gyúródeszkát megszórok jól korpával, vagy liszttel, és azon nyújtom egészen vékonyra a tésztát. Amennyire csak lehet. Minél vékonyabb, annál finomabb, de vigyázat. Annál könnyebben meg is ég. Darabokban átrakom a tepsibe (ha elszúrom, csak darabonként belenyomodom :) ) összeillesztem, illetve nyomkodom a széleket, és derelyevágóval téglalapokra vágom. Illetve nem vágom át, csak a nyoma látszik, ott majd törik úgyis.

Magas hőfokon sütöm, mikor az alja sül, kb. 10 perc után mikor már kemény, kikapom a sütőből, megfordítgatom a kekszeket (ha szerencsém van, nagy telepekben fordul az egész) és apróra töröm. Pár percre még visszarakom sülni, azután kiveszem és egy nagy tálba öntöm.
Készen is van.

Soknak tűnik így leírva a munka, de nagyon hamar készen van.


És íme az eredmény 1/5 része az öreg kis tálban:

3 megjegyzés:

csillus írta...

Helló!
Egyik ismerősöm is csinált candida diétát, de úgy tudom, hogy ő ehetett pl kovászos kenyeret is. Ezek szerint azt mégsem ehetett volna? (Egyébként az ő eseténél is láttam, hogy milyen fantáziadús és találékony lesz az ember főzés terén, ha ezzel a betegséggel küzd éppen. :-) )

Bridge írta...

Én úgy tudom, hogy a kovászban is gombák vannak, így az sem előnyös. Nem candida, de valamiféle gombák, különben nem indulna be a kelesztési folyamat.
Az a probléma, hogy még a pusztult gombasejtekre is reagál a candida, így az sem jó.

Valóban találékony tud lenni... ha épp nem világgá szaladna az ember :)

Névtelen írta...

Kedves Bridge!

Érdeklődni szeretnék, hogy a tk. búzaliszt helyett használhatok.e graham lisztet vagy tk. tönkölylisztet,
Valamint a zabliszt helyett zabpelyhet egészben vagy kávédarálón ledarálva.

Válaszodat előre is köszönöm.

Egy kezdő candida diétázó