2008. július 16., szerda

Tökfőzelék lesz ma estére

Candida diétám lecsengőben van (2007. szeptember óta csinálom), azonban alapvető dolgokhoz még ragaszkodom.
Nincs az étrendben semmiféle ecet, cukor, édesítőszer (mer' az még rosszabb, mint a cukor).
Méz sem, ami azért ritkán hiányzik.
Liszt: mindig teljes kiőrlésű, többnyire tönköly búzából.
Tejtermékek közül joghurt jöhet néha, olykor egy kis tejföl, vagy túró. Sűrítéshez magtejfölöket használok inkább.

Ebből adódik, hogy a ma esti főzőcskézés során a tökfőzelék nem épp a hagyományos eljárással fog elkészülni. Tehát:

Tökfőzelék másképpen

1 fej hagymát felaprítok, vízen megpárolom, majd kis olivaolajat ráöntve 1 percig keverem (a csak olajban sült változat nehezen emészthető)
Rászórok egy kanálnyi pirospaprikát, összekeverem, és a kilónyi reszelt tököt ráöntöm.
Megzom, felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Aprított kaporlevelet teszek bele, lefedem, és főzöm, amíg a tök megpuhul.
Közben turmixgépbe 4-5 evőkanál napraforgó magot, kesudiót, vagy csupasz mandulát (esetleg ezek keverékét, de kesuból a legjobb) szórok. Felengedem kevés vízzel, és összeturmixolom, amíg sima nem lesz. Olykor a főzőléből is csurgatok bele.
Amikor már egészen sima, pár kanál lisztet szórok bele, kevertetem kicsit, esetleg pótolom a folyadékot, majd az egészet a fővő tökhöz öntöm. (mindenki maga döntse el egyébként, mennyire szereti sűrűn, annak megfelelően növelje az olajosmagvak és a liszt mennyiségét)

Jól összerottyantom - érdemesebb pár perccel tovább kavargatni, mint az eredeti tejfölös változatot - és el is készült.

Szerintem egészen kellemes ízhatása van, és még a nagyapám is meg szokta enni. :)

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Hm, nagyon szeretem a tökfőzeléket!!!

Bridge írta...

Igen, nagyon jól tud esni :)